Agnès Desarthe: Jaktturen

Titel: Jaktturen
Författare: Agnès Desarthe
Originaltitel: Une partie de chasse
Översättning: Marianne Tufvesson
Omslag: Magnus Petersson
Format: Danskt band
Sidantal: ca 150 s.
Utkommer: Augusti 2014
ISBN: 978-91-87648-12-0

“Lev, beordrar han i tysthet kaninen. Om du lever är allting möjligt. Det som har gått snett kan rättas till.”

Tristan känner försiktigt efter med handen i den mjuka pälsen att pulsen fortfarande slår. Den skadeskjutna kaninen som ligger gömd i hans jaktväska andas svagt. Tristan hade varit motvillig till att följa med på jakten, men Emma hade insisterat. ”Det är ett bra sätt att komma in i gemenskapen”, hade hon sagt. Men jakten går snett. En man skadar sig allvarligt och Tristan stannar medan de andra går efter hjälp. Under hotet av den annalkande stormen börjar Tristan återberätta scener ur sitt liv för den skadade mannen. Hela tiden är han noga med att hålla kaninen varm och vid liv. Så inleds även ett sällsamt samtal mellan den unge mannen och det intelligenta djuret, som undrar vad det innebär att vara människa.

Med Jaktturen har Agnès Desarthe skapat en våldsam, gåtfull och filosofisk roman, som blivit väl mottagen i hemlandet.

“En mörk allegori och en lysande roman.”
LE NOUVEL OBSERVATEUR

“Författaren har med Jaktturen skapat en mycket vacker och filosofisk berättelse som ofta försätter läsaren i villebrådets position.”
MARIANNE

Agnès Desarthe är född 1966 och bosatt i Paris. Hon har tidigare publicerat tio romaner, ett antal barn- och ungdomsböcker samt essäer. Hon är även verksam som översättare. Jaktturen är hennes elfte roman. Läs mer om Agnès Desarthe här.

Författarporträtt och omslag

  

I media