Catherine Mavrikakis:
Himlen i Bay City

Roman
Originaltitel: Le ciel de Bay City
Översättning: Dagmar Olsson
Omslag: Magnus Petersson
Format: Mjukband med flikar, 127 × 200 mm
Omfång: 252 s.
Utkommer: Juni 2010
ISBN 978-91-977269-9-3
Utgiven i pocket 2011

1960. Det året levereras ett färdigmonterat hus i korrugerad plåt längst ner på Veronica Lane i Bay City. En familj flyttar in. Två systrar, Denise och Babette, kommer i tur och ordning att föda små amerikaner. Systrarna har lämnat Europa och krigets förödelse för Amerika. På den tiden tycks framtiden tillhöra denna kontinent där allt är muntrare och nyare. Men historien låter sig inte läggas åt sidan. Denises dotter Amy hemsöks av de döda och kommer att göra en besynnerlig upptäckt i det lilla husets källare.

Romanen fokuserar på några viktiga dagar 1979 då Amys öde kommer att avgöras. Den 4 juli då hon firar sin 18-årsdag börjar det brinna i familjens hus. Hela familjen går upp i rök som en gripande upprepning av historien och Amy lämnas ensam kvar i nuet. När hon senare utbildar sig till flygkapten för att äntligen undkomma dammet och askan, kan hon ändå inte sluta söka svar i den molnfria och oberörda himlen …

Himlen i Bay City är en stark roman som genomsyras av en förtvivlad önskan att göra sig kvitt det förflutna och riktar en anklagelse mot himlen som är likgiltig inför vårt lidande.

Läs mer om Catherine Mavrikakis.

Pressmaterial

Författarporträtt och omslag

 

Pressröster

”Som uppväxtskildring är romanen lysande i sin syrligt svartsynta och rappa rundmålning av ett amerikanskt 70-tal invävt i tonårsangst och miljöförstöring.”
Svenska Dagbladet

”Himlen över Bay City är till dels en Kafka-artat bisarr roman, genomgående tröttsam att läsa men svår att lämna oläst. Översättningen är briljant.”
Borås Tidning

”’Himlen i Bay City’ är lika mycket ett burleskt familjeporträtt och en bitande satir som en eftertänksam skildring av hur mörka erfarenheter kan sätta spår i generation efter generation”
Helsingborgs Dagblad

”Jag blir överrumplad av ”Himlen i Bay City”. Av dess vrede och kompromisslösa attack som Catherine Mavrikakis ändå lyckas hålla i strama tyglar.”
Dagens Nyheter

”Mavrikakis sätt att skriva, drastiskt energiskt och dråpligt uppflammande, med en svärtad humor, kan erinra om en Jeanette Winterson på gott humör, vilket nästan är det bästa betyg man kan ge en romanförfattare.”
Bernur

”Himlen i bay city är en av mina största läsupplevelser på länge och jag är glad att den motsvarade mina mycket högt ställda förväntningar.”
Fiktiviteter

”Läs, uppmanar jag, läs – låt er beröras – låt er förtrollas av språket och handlingen – det här är en bok som man aldrig glömmer.”
Ingrids Boktankar

Citat om boken i andra länder

”En trollbindande, våldsam text full av oljud och vrede.”
FRANCE INTER

”Skarp, slående, skakande”
LE DROIT

”En exemplariskt hård roman med en spröd metallisk klang”
ICI

“Det är en radikal roman som går mot strömmen av allt annat som skrivs. En vrålande vass sak av glödhet metall som man inte kan hålla fingrarna från.”
LA PRESSE

 

[blogroll-links categoryslug="himlen-i-bay-city"]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>