Claire Castillon:
Man kan inte hindra ett litet hjärta från att älska

Originaltitel: On n’empêche pas un petit coeur d’aimer
Redaktör: Helén Enqvist
Översättning: Helén Enqvist, Cecilia Franklin, Else Marie Güdel-Bruhner, Viveka Holm, Nadja Leijonhufvud, Karin Lidén, Ylva Lindberg, Camilla Nilsson, Cecilia Palmgren, Lotta Riad, Cajsa Sandstedt, Charlotte Sjögren, Annika Sternö Anderberg, Marianne Tufvesson
Omslag och sättning: Niclas Holmqvist
Format: Danskt band, 127 × 200 mm, 144 s.
Utkom: Februari 2008 ISBN 978-91-976003-5-4
Utkom i pocketformat: 2011

Parrelationernas svarta låda

Man kan inte hindra ett litet hjärta från att älska. Framför allt inte om det lilla hjärtat är torrt. Svartsjukt. Vrickat. Olyckligt. Man måste erkänna att kärlek inte är kärleksfulla människors privilegium. Författarinnan med änglaansiktet och djävulspennan är tillbaka. Denna gång ger hon sig på parrelationer. Men ur vilka mardrömmar hämtar hon dessa historier? Författaren talar till vår inre masochist, som följer skådespelet med förtjusning. Och det funkar. Tack vare hennes ständigt närvarande humor, otyglade fantasi och lysande berättarförmåga. Man kan inte hindra ett litet hjärta från att älska är hennes andra novellsamling och även den andra boken som översatts till svenska. Boken har hittills sålts i 20 000 exemplar i hemlandet och översatts till åtta språk, inklusive svenska. Hennes första novellsamling Insekt finns också på svenska både i danskt band och pocket.

Pressmaterial

Författarporträtt och omslag

Recensioner

Occident 13/2: Gripande olycka och bisarr, svart humor

Kulturnytt på Sveriges Radio P1, 13/2: Om kvinnor som passerat gränsen till nervsammanbrott ”Hon är som en Marguerite Duras fast med humor. Här behöver man inte lida så mycket som man gör när man läser Duras för man vet att alla paren i de trimmade kärnfamiljerna hatar varandra från början.”

Helsingborgs Dagblad, 27/2: Castillon skär med orden, hon misshandlar sin läsare. Och visst är det skönt! ”En jämförelse med Elfriede Jelinek känns här inte alltför långsökt. Castillon blottar på ett lika rasande sätt de sociala relationernas inre grymheter. Och det är oemotståndligt.”

Expressen, 4/3: Claire Castillon knäcker “Man kan inte hindra ett litet hjärta från att älska är dockteater i en litterär, muntrare sorts kafkaesk eller jelineksk form.”

Svenska Dagbladet Kultur, 7/3: Hennes 23 nya noveller nagelfar parrelationer “Och de som berättas är inga danser på rosor, inga vies en rose. Snarare en noir. Svart humor. /…/ Castillon tycks ha skapat sig ett eget litterärt format, en egen genre: den drastiska, burleska kortnovellen utformad närmast som en gåta som ofta får sin lösning med novellens upplösning, som en punchline.”

Sydsvenskan, 7/3: Den man älskar agar man “Jag kommer att tänka på talesättet ‘Den man älskar agar man’. Castillon pekar i sina starkaste texter på något liknande.”

Tidningen Kulturen, 27/3: Varför hjärtat är så litet. Relationer with a twist “Det är just i dessa motpoler, smärtan och skrattet, som Man kan inte hindra ett litet hjärta från att älska är som bäst. Ytterligheterna, både i historierna, och intrycken, ger ett helhetsintryck som inte kan vara annat än positivt.” Carin Söderström, Tidningen Kulturen

Läs mer om Claire Castillon.

One thought on “Claire Castillon:
Man kan inte hindra ett litet hjärta från att älska

  1. Pingback: Man kan inte hindra ett litet hjärta från att älska | Bak bok mat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>