Fatou Diome: Atlantens mage

Originaltitel: Le ventre de l’Atlantique
ÖversättningLotta Riad
Omslag: Magnus Petersson
Format: Danskt band, 252 s.
Utkom: September 2010
ISBN 9789186480011

Boken handlar om Salie, som är från Senegal men bor i Frankrike sedan några år, och hennes bror Madicke, som är kvar i hemlandet. Han drömmer om att flytta till sin syster och bli fotbollsproffs och litar på att Salie ska ordna det.

Genom relationen mellan Salie och Madicke beskriver författaren hur det är att vara en främling både i Frankrike och i hemlandet, och genom olika människoöden visar hon hur traditionerna inverkar på människors dagliga liv.

Hon skildrar den ambivalenta relationen till hemlandet och de orimliga förväntningarna som ställs på någon som har flyttat till Europa.

Det är omöjligt för Salie att förklara för sin lillebror att allt inte är rosenrött i Frankrike, särskilt när en man från hembyn, som bott några år i Europa, återvänder hem som en hjälte med byns första teveapparat i bagaget.

Fatou Diome, född 1968 i Senegal, kom till Frankrike 1994 och bor i Strasbourg. Efter en publicerad novellsamling 2001, blev Atlantens mage hennes debutroman 2003. Sedan dess har hon skrivit ytterligare två romaner och en novellsamling.

Pressmaterial

Författarporträtt och omslag

Pressklipp

[blogroll-links categoryslug="atlantens-mage"]

2 thoughts on “Fatou Diome: Atlantens mage

  1. Pingback: Jenniesboklista.com » Atlantens mage av Fatou Diome

  2. Pingback: Diome, Fatou; Atlantens mage; 2003 - Feministbiblioteket

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>