Léonora Miano:
Konturer av den dag som nalkas

Orginaltitel: Contours du jour qui vient
Författare: Léonora Miano
Översättare: Marianne Tufvesson
Omslag: Niclas Holmqvist
Format: Danskt band, 127 x 200 mm, 256 s.
Utkommer: Oktober 2008
ISBN 978-91-976003-4-7

Konturer av den dag som nalkas (”Contours du jour qui vient”, Plon 2006) är den tredje delen i Léonora Mianos “afrikanska svit”. Den första delen, Nattens inre, följs av en ännu opublicerad text med titeln Les aubes écarlates (”Scharlakansröda gryningar”). Historien i Konturer av den dag som nalkas utspelar sig fortfarande i det fiktiva centralafrikanska landet Mboasu, denna gång i staden. Kriget är över men har satt djupa spår. Desperata föräldrar gör sina egna barn till syndabockar och kör ut dem på gatan.

Hjältinnan, den unga Musango, har jagats iväg av sin mor som anklagar henne för att ha det onda ögat. När läsaren möter henne är hon tolv år gammal, och hon har inte sett sin mor på tre år. Efter att ha blivit kidnappad och såld till människosmugglare blir hon inspärrad av hallickar som döljer sin cyniska verksamhet bakom en väckelsekyrkas fasad. Religiositeten frodas i det krigshärjade landet och kvacksalvare av alla de slag försöker slå mynt av den moraliska och materiella misären. Musango lyckas fly och färdas på irrande vägar genom staden i sitt sökande efter modern. Under sin färd vänder hon sig till modern i tanken, för att försöka förstå sitt förflutna och skapa sig en framtid. Olika människoöden vävs samman med historien om ett samhälle i upplösning. Musango representerar alla dem som, i likhet med henne, tvingas växa upp utan förebilder. Kommer hon att finna sin mor, som också kan ses som en symbol för ett desorienterat Afrika som har övergivit sina barn?

Det här är en roman om att övervinna svåra förhållanden och hitta en framtidstro mot alla odds. I Mianos Afrika är kvinnorna hårt prövade, men förmedlar också en självklar styrka och är de som bär på hoppet om förändring. Texten är uppbyggd som ett längre musikstycke, med väldefinierade satser. Miano har hämtat inspiration från två Negro spirituals som har följt henne sedan barndomen: Motherless child och Wade in the Water.

Konturer av den dag som nalkas har sålt i 90 000 exemplar i Frankrike och rättigheterna hittills sålts till fyra länder utöver Sverige (Spanien, Portugal, Italien och Kina). Den har prisats av såväl kritiker som läsare. Boken nominerades till Goncourtpriset 2006 och tilldelades det prestigefulla priset Goncourt des Lycéens (Gymnasieelevernas Goncourtpris). Boken finns utgiven i många länder och kommer i svensk översättning hösten 2008. Hennes tredje bok Tels des astres éteints (”Likt släckta himlakroppar”) utkom nyligen i Frankrike (Plon 2008) och är redan en succé.

”Contours du jour qui vient är en läsvärd, mångbottnad roman om identitetskriser, personligt och kollektivt ansvar, relationen till den andre, religiös fanatism. Musango blir en symbolisk gestalt för dagens unga generation från Afrika, och genom hennes fängslande livsöde upptar frihetsbegreppet en central plats i romanen. Utan inre frihet kan en fjättrad människa aldrig skaka av sig det yttre förtryckets tunga bojor, men den efterlängtade friheten kan endast uppnås genom aktiv handling: ‘Vår storhet ska komma när vi vet hur man åstadkommer fria individer som står på egna ben’. Det finns onekligen flera strimmor av hopp i Léonora Mianos nya roman, dess mörka Afrikabild till trots. Och här kan läsaren också urskilja konturerna av ett mycket intressant författarskap i växande.”
Jeana Jarlsbo, Svenska Dagbladet
Recension av den franska utgåvan

Läs mer om Léonora Miano.

Pressmaterial

Författarporträtt och omslag

Författarfoto: Laurent Zabulon

2 thoughts on “Léonora Miano:
Konturer av den dag som nalkas

  1. Pingback: Jenniesboklista.com » Konturer av den dag som nalkas av Léonora Miano

  2. Pingback: Léonora Miano fortsätter undersöka afropéernas* livsvillkor | Sekwa förlag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>