Lubna Ahmad al-Hussein:
40 piskrapp för ett par byxor

Originaltitel: 40 coups de fouet pour un pantalon
Översättning: Camilla Nilsson
Omslag: Magnus Petersson
Format: Danskt band, 190 s.
Utkom: Oktober 2009
ISBN 9789186480028
Utgiven i pocketformat 2011

“En efter en ställs de likt korsfästa upp med ansiktet mot en vägg, som är nedsölad med spyor och blod, och hålls fast av två starka män. En efter en kröker de rygg.”

Den 3 juli 2009 blev Lubna Ahmad al-Hussein och fjorton andra kvinnor gripna av polisen på en restaurang i Khartoum. Deras brott: de var klädda i byxor. Över 43 000 kvinnor grips årligen för kränkning av den offentliga moralen i Sudan och bestraffas med fyrtio piskrapp, fängelse eller böter.
Lubna vägrade att böja rygg och ta sitt straff under tystnad. Istället bestämde hon sig för att göra uppror i alla dessa kvinnors namn och driva sin sak inför hela världen.
En personlig och medryckande historia om en kvinna som kämpar för att ge en röst  och ett bättre liv åt tusentals kvinnor.

Läs mer om Lubna.

Pressmaterial

Författarporträtt och omslag

Pressröster

”Hennes indignerade och engagerande bok får mig att tänka på medborgarrättsrörelsen i USA, hur Martin Luther King bedrev politisk kamp genom att låta sig fängslas.” -HD

”en lysande plädering för likhet inför lagen” -GP

One thought on “Lubna Ahmad al-Hussein:
40 piskrapp för ett par byxor

  1. Pingback: Välkommen till en dag som tyvärr behövs | enligt O

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>