Muriel Barbery:
Igelkottens elegans

Originaltitel: L’élégance du hérisson
Översättning: Marianne Öjerskog och Helén Enqvist
Omslag: Magnus Petersson
Format: danskt band
Sidantal: 352
Utgiven: april 2009
ISBN: 9789197600378
Utgiven i pocket 2010

Bokens huvudperson presenterar sig så här: ”Jag heter Renée. Jag är femtiofyra år gammal och portvakt på Rue de Grenelle nummer 7 i en småborgerlig fastighet. Jag är änka, kortväxt, ful och småfet, jag har förhårdnader på fötterna och lider vissa själv-förpestande morgnar av en kadaverliknande andedräkt. Men framför allt motsvarar jag så på pricken karikatyren av en portvakt att ingen någonsin skulle få för sig att jag är mer beläst än alla husets självgoda rika.”

Romanen handlar även om Paloma, en brådmogen 12-åring som bor i fastigheten. Hon är så besviken på allt och alla att hon har bestämt sig för att begå självmord på sin 13-årsdag. När en av husets lägenheter säljs till en japansk herre i sextioårsåldern, blir han en länk mellan de båda kvinnorna. Paloma ser bakom Renées fasad och de blir vänner. Paloma tycker att Renée har ”en igelkotts elegans: en taggig borg utåt … bedrägligt trög, våldsamt självständig men otroligt elegant”.

Internationell succé

Igelkottens elegans är Muriel Barberys andra roman och en av Frankrikes mest oväntade försäljningssuccéer. Kritikerna brydde sig inte om boken i början (de hade bara ögon och pennor för Jonathan Littells ”Les bienveillantes”, som kom ut i samma veva), utan det var bokhandlarna och läsarna som upptäckte den. Igelkottens elegans publicerades första gången hösten 2006 i en förstaupplaga på blygsamma 4 000 ex. Idag är den översatt till över 40 olika språk och är såld i 6 miljoner exemplar. Boken har även filmatiserats.

Litteraturpriser

  • Prix Georges Brassens (2006)
  • Prix des Libraires (Bokhandlarnas pris 2007)
  • Prix Culture et Bibliothèques pour tous(2007)
  • Prix Rotary International (2007)

Pressmaterial

Författarporträtt och omslag

Författarporträtt: © Catherine Hélie

Pressröster

”Ingen kunde någonsin föreställa sig att denna kärleksfulla och roliga bok med sin filosofiska ådra skulle få en sådan otrolig succé.”
Le Monde (Frankrike)

”Den här andra romanen av Muriel Barbery, en trettioåttaårig fransk författare och filosofilärare, tillhör de mest uppiggande och enastående romanerna på senare år.”
Elle (Italien)

”En underbar social satir, en intelligent guide i konst och filosofi – och en mycket underhållande och rörande historia om två särlingar.”
Medien (Tyskland)

 

5 thoughts on “Muriel Barbery:
Igelkottens elegans

  1. Pingback: Tre butiksskyltar som aldrig blev av — Niclas Holmqvist

  2. Pingback: Igelkottens elegans « Bokdivisionen

  3. Pingback: Dagens nätsnurr | enligt O

  4. Pingback: Bokustoppen v.38 | enligt O

  5. Pingback: Novembers boktips! | bakingbabies

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>