Muriel Barbery: Smaken

Roman
Originaltitel: Une gourmandise
Översättning: Marianne Öjerskog
Omslag: Magnus Petersson
Format: Danskt band, pocket, e-bok
Omfång: ca 160 s.
Utkom: April 2010
ISBN 978-91-977269-8-6

Monsieur Pierre Arthens är världens främste matkritiker, gastronomins Påve, de överdådiga festmåltidernas Messias. Han kommer att dö i morgon. Han vet om det men han bryr sig inte: vid dödsrikets port söker han desperat efter en smak som vibrerar i hans hjärta, en smak från barndomen eller ungdomsåren, en originell och underbar anrättning som han anar är mer värd än alla de gästabud han har upplevt i egenskap av fulländad finsmakare. Så han minns. Tyst och ibland hetsigt följer han smakminnets slingringar, dyker ned i barndomens grytor, vandrar längs stränder och i köksträdgårdar, mellan land och hav, aromer och smaker, väldofter, vilt, kött, fisk och sina första likörer … Han minns men han hittar inte. Inte än.

Boken utspelar sig på 7 Rue de Grenelle, i samma fastighet som Igelkottens elegans, den döende mannens smakminnen alterneras med närstående personers kompromisslösa minnesbilder av honom. Renée får säga sitt, liksom även några av de andra i huset och dess omgivning.

Muriel Barberys andra roman, Igelkottens elegans, publicerades hösten 2006 i Frankrike och har blivit en stor försäljningssuccé i hela världen. I dag har den sålts i över 1,3 miljoner exemplar enbart i Frankrike och rättigheterna har överlåtits till 40 länder. Sekwa gav ut boken i svensk översättning 2009.

Smaken är Barberys debutbok och blev en succé litteraturhösten 2000. Den tilldelades Prix du meilleure livre de litterature gourmande år 2000 och Prix Bacchus/Bsn år 2001. I Frankrike har den sålts i 236 000 ex och rättigheterna har överlåtits till 19 länder.

”Barberys åkallan av smaknöjen är frestande.”
THE NEW YORKER

Läs mer om Muriel Barbery.

Pressmaterial

Författarporträtt och omslag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>