Naïri Nahapétian:
Vem dödade ayatolla Kanuni?

Originaltitel: Qui a tué l’Ayatollah Kanuni ?
Översättning: Marianne Tufvesson
Omslag: Magnus Petersson
Format: Danskt band
Sidantal: 274
Utgiven: april 2010
ISBN: 9789197726979
Utgiven i pocket 2011

I Teheran några veckor före presidentvalet 2005 blir en ayatolla som är specialiserad på bekämpning av regimmotståndare mördad på sitt kontor i Justitiepalatset, mitt framför näsan på ”pasdaran”, Revolutionens berömda väktare. En ung fransk journalist slungas ofrivilligt in i händelsernas centrum och konfronteras samtidigt med den smärtsamma hemligheten i sitt iranska ursprung. Han omges av två häpnadsväckande personer: en ”islamistisk feminist”, som är modig men oförsiktig, och en konfessionslös före detta minister från den iranska kaviarvänstern, som slits mellan sin rika hustru och sin unga älskarinna som är advokat.

Läs mer om Naïri Nahapétian.

Pressröster

”Det är en väldigt bra skildring av Iran idag. Det är ett land vi sällan ser skildrat i litterära sammanhang.” Yukiko Duke. Boken fick en 4 i SVTs Gomorron Sverige

”Naïri Nahapétian använder sig skickligt av det undanglidande draget, det outsagda och det man tvingas läsa mellan raderna, för att skapa en suggestiv spänning.”
Helsingborgs Dagblad

”Nahapétians roman har många givande och läsvärda kvaliteter. En av dem är det nydanande sättet att ta sig an thrillergenren på.”
Kulturen

”…med en driven intrig och ett intressant porträttgalleri.”
DASTmagazine

“…en väldigt läsvärd bok som många borde ta till sig. En quick-fix för dig som har nollkoll på Iran. Här beskrivs de levande gatorna, ta’rouf (artighetsseden) och politiken runt valet 2005 på ett nytt sätt.”
Bokusblogg

“Den ger en fantastisk bild av dagens Iran så fullt av motsättningar.”
Sassas Samlade Svammel 2

Citat från utländska tidningar

”Denna debutroman placerar Iran på världens deckarkarta för allra första gången.”
LE MONDE

“En thriller som slår hål på förenklade klyschor om dagens Iran.”
LE CANARD ENCHAÎNÉ

Pressmaterial

Författarporträtt och omslag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>