David Foenkinos:
Nathalie – en delikat historia

Titel: Nathalie – en delikat historia
Författare: David Foenkinos
Originaltitel: La délicatesse
Översättning: Sofia Strängberg
Omslag: Magnus Petersson
Format: danskt band, e-bok, pocket
Sidantal: 304 s.
Utkom: Augusti 2012
ISBN tryckt bok: 978-91-86480-36-3
ISBN e-bok: 978-91-86480-68-4

I samma anda som romaner av Nick Hornby, Muriel Barbery och Jonathan Tropper har den internationellt hyllade författaren David Foenkinos här skrivit en innerlig och humoristisk saga om nyfunnen kärlek som lyser upp sorgens mörka  efterdyningar, och om krossade hjärtan som finner lyckan på de märkligaste ställen. Nathalie och François är det perfekta paret som lever fullkomligt lyckliga tillsammans. När François plötsligt dör efter bara några års äktenskap, är Nathalie övertygad om att hon aldrig kommer att se åt en annan man igen, speciellt inte åt en nördig och försynt svensk som hennes kollega Markus. Men en dag kysser hon honom på ren impuls, och en annorlunda romans börjar sakta men säkert spira mellan dessa två omaka och komplicerade själar.

Kapitlen i boken varvas av korta faktainslag, definitioner och anekdoter. Stilen är enkel, välskriven och lagom nostalgisk. Boken var med i sista urvalet till Goncourtpriset 2009 och har belönats med ett flertal litteraturpriser.

Provläs Nathalie – en delikat historia av David Foenkinos.

David Foenkinos (f. 1974) är en av Frankrikes tio bäst säljande författare. Denna hans åttonde, prisbelönta roman blev en stor succé och har sålt 1,1 miljon exemplar och översatts till tjugoåtta språk. Romanen har även filmatiserats. Filmen hade premiär i Sverige juli 2012 med titeln Nathalie. Huvudrollen spelas av Audrey Tautou och svensken Markus av den belgiske humoristen François Damiens.

”Foenkinos lyckas med ett omöjligt uppdrag: att både roa och locka till eftertanke med en kärleksroman. Både dialogen och händelserna är underhållande … och delikata. Att läsa och att ge bort.” 
LE FIGARO

”Nu låter det här kanske som en riktigt banal historia om sorg och vardagskärlek. Det är det också, men så fint och roligt berättad att man nästan glömmer bort det. Små fotnoter och minikapitel på metanivå ramar in berättelsen. […] Mycket elegant.”
LOOKING FOR MR GOODBOOK (svensk blogg)

”Foenkinos fyller denna okonventionella kärlekshistoria med precis lagom mycket humor för att mildra tragiken i den. Ibland frammanar hans prosa Woody Allens dråpliga neuroser.”
THE WASHINGTON POST

Pressmaterial

RECENSIONER

FÖrfattarporträtt och omslag