Anne Rambach


Anne Rambach
föddes i Bretagne 1970 och lever i dag i Paris tillsammans med sin partner Marine Rambach och två barn. Hon är deckarförfattare och skriver dessutom essäer och tv-manus med sin partner. Tidigare hade de även ett förlag, med utgivning inriktad på gay och lesbisk litteratur. Anne Rambach är mycket intresserad av mänskliga rättigheter och samhällsfrågor. Hon var länge aktiv inom organisationen Act-Up Paris, som kämpar mot aids, och det är den erfarenhet som starkast har präglat hennes liv. Hon arbetar för jämlikhet mellan könen, för homosexuellas och invandrares rättigheter och är en uppskattad föreläsare.

Anne Rambach har hittills skrivit fem deckare varav en rosad ”Tokyo-trilogi” som utspelar sig i Japan. Vidare har hon skrivit två fristående deckare: Success story (Plon, 2004), som utspelar sig i miljön runt amerikansk fotboll i USA, och Bombyx (Albin Michel, 2007), som är den första av hennes böcker som översätts till svenska. Läs mer om boken här. En uppföljare till Bombyx, Parfum d’enfer, kommer ut i oktober 2008 i Frankrike. Anne Rambach var officiell gäst på Bok & Bibliotek 2008.

Som essäförfattare har Anne Rambach hittills skrivit tre essäer tillsammans med sin partner Marine Rambach. En av dem, Les intellos précaires (”Intellektuella utan trygghet”, Fayard, 2001), fick mycket uppmärksamhet i Frankrike. Boken handlar om otryggheten på arbetsmarknaden för folk som frilansar inom kulturella och intellektuella yrken. Det är en resa som på ett humoristiskt sätt beskriver en okänd galax, och dessutom en värdefull handbok för tusentals unga utan trygghet inom olika intellektuella yrken. Författarna har även skrivit en tv-dokumentär av boken som har sänts både regionalt och rikstäckande. Som manusförfattare har Anne Rambach slutligen skrivit deckaravsnitt för tv tillsammans med Marine Rambach.

Bibliografi

På svenska (Sekwa förlag)

På franska

 • Tokyo chaos (Calmann Lévy, 2000)
 • Tokyo atomic (Calmann Lévy, 2001)
 • Tokyo mirage (Calmann Lévy, 2002)
 • Success story (Plon, 2004)
 • Bombyx (Albin Michel, 2007)
 • Parfum d’enfer (Éditions du Panama, 2008)
 • Ravages (Éditions Payot & Rivages, 2013)

Essäer

 • Les Intellos précaires (Fayard, 2001)
 • La Culture gaie et lesbienne (Fayard, 2003)
 • À vous de jouer ! Enquête sur les jeux promotionnels (Fayard, 2006)
 • Les Nouveaux intellos précaires (Fayard, 2009)
 • Tout se joue à la maternelle – Les enjeux de la petite à la grande section (Éditions Thierry Magnier, 2012)

Pressmaterial

Författarporträtt

Författarfoto: © Historie d’émotions

Länkar

Inlägg om Anne Rambach på Sekwa.se

3 thoughts on “Anne Rambach

 1. Bombyx, som en film i bokform. Spännande, snärtig och med stor närvaro. Tack vare småprat om fransk litteratur och förlaget Sekwa (nyss läst Den röda soffan) med min bokhandlare i Arboga har jag stiftat bekantskap med Anne Rambach. Henne ska jag hålla ögonen på!

  • Ja, det tycker vi med. Vad roligt att du gillade den och talar om det! Anne Rambach har även skrivit den fristående forstättningen “Doft av ondska”, även den med Diane Harpmann i huduvrollen, och i maj släpper vi hennes pinfärska “Förödelse”, som nyss släppts i Frankrike. Den avslutar trilogin om Diane Harpmann.

 2. Pingback: Anne Rambach / The Cultural Cat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>