Justine Lévy

Justine Lévy, född 1974, är fransyska och äldsta dottern till Bernard Henri Lévy (BHL) – företagare, filosof och författare – och dotter till fotomodellen Isabelle Doutreluigne. Hon arbetar som redaktör och författare och bor i Paris tillsammans med skådespelaren Patrick Mille och deras två barn.

Hon debuterade 1995 med Vi ses på Place de la Sorbonne som gavs ut på svenska av Forum 1996. Sekwa gav sedan ut en något reviderad nyutgåva i pocket samt hennes senaste bok En ovärdig dotter (2009), som även ska blivit film. Författaren har själv skrivit manus tillsammans med sin sambo, Patrick Mille, som gjorde sin regidebut. I rollerna ser vi sångerskan Izia som Louise, Carole Bouquet som mamman et rocksångaren Bob Geldof spelar BHL. Hennes andra roman Inget allvarligt (2004) kom ut i svensk översättning hos oss på Sekwa under våren 2013.

Alla Justine Lévys böcker har en stark självbiografisk förankring, och både debutromanen och den senaste handlar om hennes mamma men i mycket olika livssituationer. I Vi ses på Place de la Sorbonne, som Lévy skrev när hon bara var tjugo år gammal, sitter huvudpersonen, den artonåriga Louise, på ett kafé och väntar på sin mamma som aldrig kommer. Under tiden funderar hon på sin mamma och deras relation. I En ovärdig dotter, skriven femton år senare, ser den vuxna Louise sin mor tyna bort i cancer samtidigt som hon själv är gravid för första gången men inte förmår berätta det för sin mamma.

Foto: © Tom Watson 2008

Franska pressröster om författarens debut

Hon dyker plötsligt upp i det litterära landskapet med en storartad och omvälvande bok.
PARIS-MATCH

Med sitt eget hjärteblod tecknar Justine Lévy porträttet av denna tragiska hjältinna.
LE FIGARO

Bibliografi

PÅ SVENSKA

PÅ FRANSKA

7 thoughts on “Justine Lévy

  1. Pingback: Justine Lévy till Internationell författarscen 2012! | Sekwa förlag

  2. Pingback: Sekwa förlag firar (den arabiska) våren och fem års utgivning! | Sekwa förlag

  3. Pingback: Vinn biljetter till Justine Lévy på Internationell författarscen | Sekwa förlag

  4. Pingback: PocketPinglorna » Blog Archive » En smärtsam mor-dotter-skildring från Paris

  5. Pingback: Inget allvarligt – Justine Lévy | CatOnHat – books´n´stuff

  6. Pingback: Bokmässan 2017: Lilla önskelistan | CatOnHat – books´n´stuff

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>