De galna kvinnornas bal av Victoria Mas

En gripande och storslagen historisk roman om kvinnor, frigörelse och galenskap

Det är vår i Paris och en grupp kvinnor gör sig redo för en överdådig fest. De drar fram tyger och provar glatt klänningar tillsammans. Året är 1885 och vi befinner oss på Salpêtrièresjukhuset, ett sjukhus för kvinnor som anses hysteriska och galna. De intagna kvinnorna gör sig redo för balen där där de möter den parisiska societeten; en fest som är höjdpunkten på den sociala säsongen för besökarna, och ett sällsynt ögonblick av hopp för patienterna.

Det låter som en saga – men De galna kvinnornas bal är baserad på en sann historia. Doktor Charcot på Salpêtrière håller föreställningar där han sätter kvinnor i trans inför en fascinerad publik. Kvinnorna anses galna, men sanningen är mycket mer komplex än så. En del är sjuka, andra bara oönskade eller viljestarka och har blivit satta på Salpêtrière av fäder, bröder och makar.

Geneviève är sköterska på sjukhuset och har efter sin systers död satt sin tilltro till doktor Charcot och vetenskapen. Men allting förändras när hon möter den unga kvinnan Eugénie, som låsts in på Salpêtrière av sin far och bror. Eugénie har en hemlighet och hon behöver Genevièves hjälp. Under den årliga balen flätas kvinnornas öden samman för alltid.

De galna kvinnornas bal har vunnit flera litterära priser i Frankrike, och rättigheterna har sålts till 22 länder. Den har också filmatiserats, ett storslaget kostymdrama!

“Rörande vackert tecknat” – The Times

Victoria Mas är född i Frankrike och har bott i USA i åtta år. Hon har en bakgrund inom filmbranschen, där hon bland annat har arbetat som manusförfattare, produktionsassistent och fotograf. De galna kvinnornas bal är hennes debutroman.

Läs mer om Victoria Mas här

Klicka på bilden för högupplöst pressbild

Författare

Victoria Mas

ISBN

9789189157460

Översättning

Emma Majberger

Utgivningdatum

2022-06

Kategori: Taggar: ,