De galna kvinnornas bal av Victoria Mas

En gripande och storslagen berättelse om kvinnor, frigörelse och galenskap

Paris, 1885. På sjukhuset Salpêtrière håller doktor Charcot föreställningar för en fascinerad publik där han sätter de kvinnliga patienterna i trans. Kvinnorna anses galna, sjuka eller bara besvärliga och har lagts in på Salpêtrière av fäder, bröder och makar. Varje år anordnas en bal på sjukhuset; en fest där den parisiska societeten nyfiket kan beskåda de inlagda – och ett sällsynt ögonblick av hopp för kvinnorna.

Geneviève är sjuksköterska och har hängivit sig till vetenskapen efter sin systers död. Men allting förändras när hon möter den unga Eugénie som hamnat på Salpêtrière mot sin vilja. Under balen flätas deras öden samman för alltid.

”Rörande vackert tecknat” – The Times

”Mas är en mycket god berättare med ett vackert och lättflytande språk i lyhörd översättning. Mas bjuder också på en tankeväckande skildring av en epok där patriarkatet rådde och minsta avsteg från normen kunde få en kvinna att bli intagen på sinnessjukhus. (Betyg 4)” – BTJ-häftet 14/2022, Anne Marie Lundström

Victoria Mas är född i Frankrike och har bott i USA i åtta år. Hon har en bakgrund inom filmbranschen, där hon bland annat har arbetat som manusförfattare, produktionsassistent och fotograf. De galna kvinnornas bal är hennes debutroman.

Läs mer om Victoria Mas här

Klicka på bilden för högupplöst pressbild

Författare

Victoria Mas

ISBN

9789189157460

Översättning

Emma Majberger

Utgivningdatum

2022-06

Kategori: Etiketter: ,